Headerbild

Nybörjar/veteran och tjejträningar

Information nybörjarträningar för vuxna på Jämmerdalen

 

Startdatum: Söndag 19e Maj, kl 13:00-16:00

Plats: Jämmerdalen

 

Vi kör den första nybörjarträningen 2019 för vuxna Söndag (19e Maj). Här är lite relevant information för er som vill delta:

 

Hur ser upplägget ut?

Ett antal söndagseftermiddagar är avsatta för nybörjarträningar under våren 2019. Passen är uppdelade i halvtimmar mellan två grupper. De absoluta nybörjarna kör med start varje heltimme (kl 13.00, 14.00 och 15.00) och de som har lite mer vana inne kör med start varje halvtimme (13.30, 14.30 och 15.30). Gruppen som kör med start varje halvtimme riktar sig till motionärer som har kört mer enduro, veteran eller lättare motionscross men ändå inte kännes sig trygga i sällskapet av tävlingsförare från motocrossen. 

Majoriteten av tillfällena planeras vara vanliga öppna träningar som riktas till förare med ett lägre tempo för att skapa ett ”insteg” och möjlighet att träna på banan utan snabbare förare. Denna grundtanke medför att vi kommer att hålla hårt på reglerna och visar det sig att snabbare förare kommer så kommer dessa hänvisas till våra onsdagsträningar. En bra utgångspunkt kan vara att de som klarar av att hoppa större hopp bör träna på onsdagar. Under det första tillfället av nybörjarträningarna, söndagen 19e Maj, klockades de "snabbare" förarna på plats på tider som är ca 25-30 sekunder långsammare än tävlingsförarna som tränade under onsdagen. Detta är ett också ett ganska bra riktmärke för vart gränsen i fart går. 

Allt bygger förstås på förståelse från alla inblandade så att träningarna används på rätt sätt av de som de är riktade till.

Då önskemål inkommit om att klubbens tränare ska hjälpa till som instruktörer kommer vi även att göra detta. Under premiären söndag 19e Maj fanns Edvard Sand, Ludde Tröger och Erik Rosendahl på plats och eventuellt kommer tränare att delta under ett till tillfälle under våren. 

 

Vilka ansvarar för träningarna?

Crossbanan och området: Träningarna körs direkt efter crosskolan som är på banan mellan kl 10-13 på söndagar. Därav kommer banan inledningsvis skötas med hjälp av bangruppen och crosskolan inför passen. Utifrån detta räknar vi med att banan kommer att vara i skick även när crosskolan körts färdigt. Vi uppmuntrar dock till att alla som deltar hjälper till att hålla området i skick då både bangruppen och crosskolan endast består av oss medlemmar. Tillsammans ansvarar vi alltså för skötseln av banan och området. Att kasta sten på banan, röja runt banan med gräsklippare eller trimmer eller liknande initiativ uppskattas!

Hålla banan öppen vid träningarna: Efter förfrågningar har frivilliga anmälningar från deltagarna inkommit och vi har nu träningsvakter till samtliga 5 tillfällen under våren! Detta betyder att vi i nuläget kan räkna med att det blir ¨kning även följande 4 söndagar. Anmälan av intresse för att hålla banan öppen under eventuella höstträningar görs fortfarande till rosendahlracing@outlook.com

 

Tillfällen nybörjarträningar för vuxna våren 2019:

Tillfälle 1: Söndag 19e Maj. Träningsvakt: Anders Hyttsten

Tillfälle 2: Söndag 26e Maj, Träningsvakt: Fredrik Lindén

Tillfälle 3: Söndag 2a juni, Träningsvakt: Marcus Nääs

Tillfälle 4: Söndag 9e juni, Träningsvakt: Jonas Friman

Tillfälle 5: Söndag 16e juni, Träningsvakt: Kenneth Tröger

 

 

 

Vad behöver jag för att delta?

 

Licens: För att få träna på Svemo anslutna banor krävs minst en s.k. ”klubblicens” för alla som är 13 år och äldre. Licensen kostar 550 kr/år och köps via Svemo TA. Med klubblicensen får du träna på alla Svemo anslutna banor hela 2019 (ingen uppkörning krävs för klubblicensen). För att kunna köpa licensen måste du först vara medlem i en förening, lämpligt är SMK Dala. Kortfattat krävs detta:

 1. Bli medlem i SMK Dala 2019: Årsavgift 300 kr/person eller 350 kr/familj
 2. Köp klubblicens för 2019 på Svemo TA: Årsavgift 550 Kr
 3. Betala träningsavgift varje gång du tränar: 100 kr/tillfälle

 1.     Bli medlem i SMK Dala:

https://mc.smkdala.se/foreningen/Sablirdumedlem/

 2.     Köp klubblicens:

Köp klubblicens: http://www.svemo.se/sv/Forforare/Licens/Kopdinlicens/

Ytterligare info om klubblicens: http://www.svemo.se/sv/Forforare/Licens/Klubblicens/

Kontakt till Svemos licensavdelning vid ytterligare frågor: http://www.svemo.se/sv/Forforare/Licens/Kontaktpersoner/

 3.     Betala Träningsavgift:

Görs på plats till träningsansvarig, via Swish eller kontant

 

Utrustning:

Krav på MC:n för att få delta på träningar:

 • Fungerande fram-och bakbroms
 • Hela broms och koppplingshandtag (med kula)
 • Fungerande fjädring och stötdämpare
 • Rätt spänd och smord kedja
 • Fungerande ljuddämpare (den behöver ompackning ibland)

 

 • Krav på personlig utrustning för att få delta:
 • Miljömatta
 • Hjälm i rätt storlek, korrekt fastspänd
 • Ryggskydd
 • Knäskydd
 • Axelskydd
 • Armbågsskydd
 • Kraftiga stövlar
 • Handskar
 • Kraftiga byxor
 • Långärmad tröja
 • Glasögon

 

 

Vad står vi i SMK Dala för?

Inför säsongen 2019 har SMK Dala Faluns motocrossmedlemmar tillsammans med Sisu Idrottsutbildarna Dalarna arbetat fram en verksamhetsidé, värdegrund och en vision för verksamheten på i föreningen:

 

Verksamhetsidé

SMK Dala Faluns motocrossverksamhet ska bedrivas i första hand för våra medlemmar på banorna i Jämmerdalen. Vi strävar mot att både gamla och nya medlemmar oavsett nivå och ambition ska ha en tid och en plats för att kunna delta på ett roligt och anpassat sätt. Vi stöttar och hjälper våra klubbkamrater vid tävlingar och ska vara en pålitlig förening för genomförandet av Nedre Norra Distriktets Crosstävlingar.

 

Värdegrund

Glädje-Vi bygger vår all vår verksamhet kring glädje. Alla deltagare förmedlar och bemöts med glädje oavsett situation.

 Utveckling- Vi ska sträva mot utveckling, både för våra aktiva, ledare och anläggning.

 Gemenskap- Gemenskapen ska vara central vid våra aktiviteter. Vi vågar prata med varandra och välkomnar alltid både nya och gamla deltagare.

 

Vision

-Alla våra medlemmar ska ges möjlighet att verka i en förening som skapar engagemang och delaktighet samt erbjuder möjligheten att köra cross på banor av hög klass.

-Vi erbjuder alla våra medlemmar båda organiserade och öppna träningar.

-Ingen av våra medlemmar ska byta klubb eller sluta köra cross för att de inte får plats i vår verksamhet.